Veckans tecken
Att arbeta med veckans tecken är ett jättebra sätt att lära ut och att använda tecken i en barngrupp. Man väljer ut några nya tecken varje vecka. Ibland kan det vara personal som väljer tecken utifrån en bestämd aktivitet som man ska göra. Ett mycket bra sätt att få alla i gruppen intresserade av att lära sig och använda nya tecken är att låta barnen bestämma vilka som ska vara veckans tecken. Sätt gärna upp veckans tecken väl synligt i entren så att de syns även för barnens föräldrar. I skolan är det smart att sätta upp veckans tecken utanför matsalen så att alla i skolan har möjlighet att lära sig.
När veckan är slut och det är dags att byta tecken så ska ni naturligtvis spara de gamla. Samla alla gamla Veckans tecken på en särskild vägg dit barnen kan gå och titta. Tänk på att sätta bilderna med tecknet i barnets höjd så att de ser.
Spela spel!
Det mest oslagbara sättet att leka-träna! Glöm inte att lägga till tecken när ni spelar. Ett bra tips kan vara att göra i ordning teckenkartor som ligger i spelkartongen, så man kan titta om man glömt något tecken.
Teckna fraser!
Tänk på att använda tecken som verkligen betyder något för barnen i gruppen och som de har anledning att använda ofta i sin kommunikation. Ett bra tips är att jobba med så kallade inkluderingsfraser. Om ni har fönster eller dörrar i glas på förskolan/skolan är det ett bra tips att sätta upp dubbelsidiga kort. Frasen i text eller bild på ena sidan och tecknen på den andra. Ett roligt sätt att öva!
Lär av varandra!
Använd er av varandra för att utvecklas vidare i tecknandet och ta reda på de tecken som ni behöver, men saknar. Bestäm olika teman och lägg fram teckenmaterial i fikarummet på skolan/förskolan. Alla i personalen ”pluggar” så ofta som möjligt. Samla sen alla till gemensam teckenfika i slutet av veckan och förhör varandra. Gör flera teckenfikagrupper vid behov, alla kanske inte kan samlas samtidigt.