Kom – igång – med – tecken!

Är du redo? Vill du börja bygga ditt barns språk? Här är en checklista på det som är viktigast att göra först när ni börjar med tecken:

En bra tankemodell för hur du ska gå till väga när du använder TAKK är att utgå från hur du normalt utvecklar ditt barn till att tala. Hur gör du egentligen då? Jo, du pratar med barnet i alla möjliga situationer, berättar och ställer frågor. Så bör du tänka även när du tecknar. Prata och teckna hela tiden!

När det handlar om det lilla barnet kommer ofta teckenjoller först. Precis som när ett barn lär sig tala genom att jollra, börjar många barn sitt tecknande i form av viftande med hela armarna.

Tänk på att använda ord som är intressanta för barnet i alla de olika situa­tioner ni befinner er i. Lägg till tecken till det talade språket när ni äter, leker, borstar tänderna, läser saga, kort sagt i alla situationer där du annars bara skulle prata.

  1. Börja lära er tecken och börja använda dem på en gång. För många känns det ovant och fånigt i början, men det är bara att sätta igång. Den känslan försvinner!
  2. Börja med att lära er tecknen för de ord som är aktuella för barnet just nu. Hitta också på namntecken för barnet och alla personer i dess närhet.
  3. Gå på teckenkurs! Det är inspirerande och du får chans att byta erfarenheter med andra.
  4. Se till så att så många som möjligt runt barnet lär sig tecken och använder dem! Samla ihop barnets nätverk och lär er tillsammans.
  5. Gör gärna aktiviteter tillsammans som är roliga för er och barnet och väv in tecken i det! Försök att teckna i alla situationer – inte bara vid sagoläsning och matbordet.
  6. Gör teckenböcker och album som handlar om barnet. De är roligare för barnet än vilken barnbok som helst och mycket nyttigare för omgivningen, eftersom de påminner om hur de olika orden tecknas.

Observera att det kan dröja länge innan barnet börjar teckna. Men ge inte upp, fortsätt att teckna! Du slutar ju inte att tala till ditt barn bara för att det inte pratar med dig på en gång, eller hur?